Slider

Thursday, July 26, 2012

Cara Merendam Oatmeal

gambar hiasan. sumber : google

Setelah membaca cara-cara merendam Oatmeal saya dapati jika anak anda atau anda sendiri mengalami beberapa masalah kesihatan seperti yang tertera di bawah, saya rasa eloklah merendam Oatmeal.

 • eczema 
 • asthma
 • resdung
 • kurang zat besi (anemia)
 • GERD

Kalau pun tidak mempunyai masalah penghadaman, tetapi ingat meningkatkan kandungan zat besi dan lain-lain mineral dalam diet anak, maka saya galakkan juga. Cuma kaedahnya bagi kita orang Malaysia mungkin sedikit rumit, tapi perlu dijelaskan, bukan senang untuk senang :)

Mengapa perlu sangat untuk direndam?
Berikut adalah pelajaran sains ringkas untuk membantu anda memahami mengapa anda mungkin mahu "merendam" bijian anda:

 • Bijirin adalah benih.
 • Benih bertujuan untuk melalui sistem belum dicernakan supaya mereka boleh ditanam di tempat lain (berfikir secara alami).
 • Untuk membuatkan ia tidak mudah dicerna dan mampu "dipindahkan untuk ditanam di tempat lain", terdapat beberapa anti-nutrien di dalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
 • Benih juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka mempunyai bahan-bahan tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
 • Sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda.
 • "Merendam" bijirin penuh boleh membuat mereka lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapat semua nutrien dalam makanan.

Selanjutnya informasi tentang sains disebalik amalan ini di sini :
Bahagian 1
Bahagian 2

Proses ini disyorkan oleh Sally Fallon dalam bukunya Nourishing Traditions, dan anda tidak akan menemui banyak sumber lain. Saya tidak 100% yakin bahawa ia adalah satu-satunya cara tapi setakat ini namun ini adalah cara yang sedia ada setakat.

 1. Campurkan 1 cawan rolled atau steel cut oats dengan 1 cawan air dengan 1 sudu besar lemon jus atau whey yogurt di dalam air. Saya lakukan betul-betul di dalam periuk. Air sepatutnya menjadi lebih panas daripada suhu bilik pada permulaan. Anda perlukan untuk memanaskan di dalam cerek atau di dalam periuk ~ kepada 110darjah atau lebih. (Berikut adalah bagaimana untuk mendapatkan whey dengan mudah.​​)
 2. Oat adalah rendah dalam phytase enzim yang diperlukan untuk meneutralkan phytates. Tambah satu
 3. sudu besar atau dua (sebanyak 10%) tepung gandum untuk oat anda.
 4. Tinggalkan pada suhu bilik 24 jam (atau sekurang-kurangnya 12). Saya biasanya berfikir malam sebelum ini, tetapi yang terbaik untuk oat adalah untuk biarkan ia pergi 24 jam.
 5. Tambah satu lagi cawan air pada waktu pagi, biarkan mendidih dan masak beberapa minit pada
 6. sederhana rendah hingga likat. Laraskan kuantiti untuk apa jua saiz hidangan oat yang anda perlukan.

Whey atau air lebihan dari yogurt mewujudkan rasa kurang masam daripada lemon atau yogurt, pada pendapat kebanyakan pakar. Kalau anak anda alah pada susu lembu, maka terpaksa menggunakan medium seperti kefir air atau kefir kelapa.

Sumber ini ada menjual kefir

gambar hiasan. sumber : google

Nak jimat waktu: Beli lemon dan bekukan jusnye dalam bentuk ice cube (macam bekukan puree) setiap satu 1 sudu besar. Simpan di dalam beg freezer. Anda boleh bahagikan dan bekukan whey menggunakan
kaedah yang sama.

0 comments:

Post a Comment